6 نکته برای افزایش اعتماد به نفس کودکان
اعتماد به نفس کودکان با روشهای صحیح تربیتی میتواند افزایش یابد. اگر چه زمینه های محیطی و وراثتی نیز در افزایش یا کاهش میزان اعتماد به نفس کودکان موثرند اما تاثیرگذارترین مورد روشهای صحیح تربیتی هستند. با روشهایی که در ادامه به آنها خواهم پرداخت، به راحتی میتوان اعتماد به نفس کودکان را افزایش داد.
1) برای افزایش اعتماد به نفس کودکان به آنها مسئولیت دهید
پیشرفت فرزند نوپای شما در مسیر زندگی وابسته به این است که به موجودی مستقل تبدیل شود. پس زمانی که از لحاظ رشدی به مرحلهای رسید که توانست اسباببازیهایش را در سر جای خود قرار دهد، بشقابش را از روی میز غذا بردارد و ببرد و خودش لباس یا جورابش را بپوشد، بگذارید این کارها را خودش انجام دهد. سپردن مسئولیت به بچهها باعث افزایش اعتماد به نفس کودکان و سلامت روانی آنها میگردد.
والدینی که همواره خودشان تمامی کارهای فرزند خویش را انجام میدهند در آینده با آسیبهایی مانند پرتوقع شدن کودکان و زیادهخواهی آنان مواجه خواهند شد. معمولا در دوره نوجوانی این آسیبها شدیدتر میشود چون با افزایش سن کودکان توقعات آنها نیز افزایش مییابد.
2) به خاطر داشته باشید که تربیت معادل با تنبیه نیست
عدهای از والدین معنای دو واژه تربیت و تنبیه را یکسان میدانند. در اینجا باید به سه نکته توجه کنیم. اول آنکه منظور از تنبیه هرگز، تنبیه بدنی نیست. دوم آنکه درست است که گاهی اوقات ممکن است در روشهای تربیتی از تنبیه استفاده شود، اما معنای تنبیه فقط اعمال محدویت برای مدت معینی است. در واقع اعمال محدودیتها و قوانین به معنای آموزش کودک برای نحوهی رفتارش در محیط و نوعی کمک به او است تا انسانی شایسته و باملاحظه گردد و به خودکنترلی دست یابد. سوم آنکه یادمان باشد که تنبیه کردن تنها روش تربیت نیست و به جای آن میتوان از سایر روشهای تربیتی مانند تشویق و ترغیب کردن، الگو بودن، گفتگوی مستقیم با کودک، گفتگوی غیرمستقیم در قالب داستان و … استفاده کرد.
3) سعی نکنید همه مسائل را خودتان کنید
زمانی که کودکتان با ناکامیهای کوچک مواجه میشود، بدون اینکه بلافاصله وارد عمل شوید تا نجاتش دهید، به او سرسخت بودن و اتکای به خود را بیاموزید. یعنی اجازه دهید تا ابتدا خودش تلاش کند تا مساله را حل کند، اگر نتوانست باز هم صبر کنید تا دوباره تلاش کند. اگر پس از چند بار تلاش همچنان ناکام ماند و خطری او را تهدید میکرد آنگاه میتوانید به او کمک کنید.
والدینی که برای حل مشکلات کودکان خود سریع اقدام میکنند، در حقیقت قدرت واکنش صحیح را از کودکان خود گرفته و آسیب دیگری که با آن روبرو خواهند شد، وابستگی بیش از حد آنها به والدین است. اگر کودکان تا حد امکان خودشان مسائلشان را حل کنند قدرت تصمیمگیری در آنها تقویت شده و اعتماد به نفس کودکان افزایش مییابد.
4) از تذکر زیاد خودداری کنید
کودکان نمیتوانند تعداد زیادی قاعده و قانون را هضم کنند و در مواجهه با قوانین بیشمار، بیعلاقه و بیتوجه میشوند. در چنین شرایطی آنها احساس میکنند که هرگز نمیتوانند قوانین والدین خود را رعایت کنند یا نظر آنها را جلب نمایند و این مساله باعث کاهش اعتماد به نفس کودکان میگردد. همچنین تذکر زیاد باعث میشود تا اعتبار کلام والدین نزد کودکان کاهش یافته و دیگر کودکان توجهی را که باید نسبت به صحبتها و تذکرات داشته باشند، نخواهند داشت. بنابراین بحث دربارهی مسائل پیشِ پاافتادهای مثل انتخاب لباسشان یا حرف بدی که در موقعیت خاصی از دهانشان بیرون آمده است را فراموش کنید. تمرکز خود را بر قانونهای واقعا مهمی مثل ممنوعیت برخورد فیزیکی با دیگران، گفتار گستاخانه یا دروغ گفتن بگذارید.
5) بازتاب مثبتی به کودکان نشان دهید
برداشت از خود در کودکان به ویژه در دورهی پیش از مدرسه تا حد بسیاری به بازتابی که از پدر و مادرشان میگیرند و به عبارتی برداشت پدر و مادر از آنها بستگی دارد. آیا به کودکتان نشان میدهید که از بودن با او خوشحالید؟ که نظر و خواستهی او برایتان مهم است؟ که از رفتار او خشنود هستید؟
والدینی که به کودکان خود بازتاب مثبت نشان میدهند، باعث بالارفتن حس شایستگی و احساس شخصیت در آنها شده و در نتیجه اعتماد به نفس کودکان خود را افزایش میدهند. همچنین او از شما انتظار دارد که رفتارهای ناخوشایندش را به او گوشزد کنید و این همان ادب و انضباط است. گاهی کافیست مادر جور خاصی به کودکش نگاه کند تا او انجام کاری را که مشغولش بوده متوقف کند. چنین کودکی لبریز از بازتاب مثبت از مادرش است و زمانی که بازتابی منفی از مادر میگیرد به سرعت رفتارش را تغییر میدهد تا دوباره آن بازتاب مثبت را دریافت و حس خوبش را بازیابی کند.
6) استعداد و علاقهی کودکتان را پرورش دهید
برای ایجاد اعتماد به نفس در کودکان استعداد و علاقهمندی او را بشناسید و دستکم یک مورد را تقویت کنید. اگر کودکتان عاشق فوتبال است اما علاقهای به درس ندارد، به او نشان دهید که از فوتبال بازی کردن او لذت میبرید و همزمان او را تشویق به درس خواندن کنید. با تقویت فوتبال که برداشتی است که او از خودش دارد، اعتماد به نفس او تقویت میشود و به تدریج در درسهایش پیشرفت میکند. یک استعدادِ ویژهی فرزندتان را بشناسید و آن را تقویت کنید، خواهید دید استعدادهای دیگر او هم شکوفا میشوند.
شما برای افزایش اعتماد به نفس کودکان خود از چه شیوهای استفاده میکنید؟ حتما اگر نظر یا تجربهای در این زمینه دارید آن را زیر همین نوشته در قسمت نظرات با ما مطرح نمایید.
لطفا نظرتان را برای ما بنویسید