چگونه کودک کتابخوان تربیت کنیم
کتاب را میتوان بهترین دوست هر فردی دانست. اینکه فرزندان ما مطالعه کردن را به عنوان یک کار لذتبخش بپذیرند و در طول زندگی خود از مزایای آن بهرهمند شوند برای همه ما یک هدف و آرزوی شیرین اما سخت است. ما در این مقاله ۸ راهکار مفید را به شما معرفی میکنیم تا بتوانید یک کودک کتابخوان داشته باشید.
۱. هر چه میتوانید برای کودکتان کتاب بخوانید
یکی از روشهای تربیت کودک کتابخوان این است که از همان دوران کودکی برای او زیاد کتاب بخوانید. تحقیقات نشان میدهند بچههایی که در سالهای قبل از مدرسه با کتاب پیوندی عمیق دارند، در دوران تحصیلشان موفقتر میشوند و در نوجوانی و بزرگسالی هم کاغذ و کتاب را از خود جدا نمیکنند.
شاید پیش خود فکر کنید کودکان با خواندن کتاب فقط مدتی را در کنار مادر یا پدر به آرامش سپری میکنند. شاید هم از اینکه کودکتان از شما میخواهد که مدام برایش کتاب بخوانید، خسته شدهاید. اما توجه داشته باشید که این کار نه تنها برای امروز کودک مفید است بلکه روی شخصیت و آینده او نیز تأثیر مستقیم دارد.
۲. برای تربیت کودک کتابخوان ، از خودتان شروع کنید
یکی از مهمترین روشهای تربیت یک کودک کتابخوان، این است که خودتان هم زیاد کتاب بخوانید. زیرا هرگز نمیتوان به کودکی که در محیطی دور از کتاب بزرگ میشود، امید داشت تا در آینده علاقهمند به مطالعه باشد. بنابراین برای اینکه کودکتان کتابخوان شود، اول از خودتان شروع کنید و علاقه خود به کتاب را با در دست گرفتن کتاب، به او نشان دهید. مطالعه را به عنوان یکی از کارهای روزمره خود قرار دهید. بدیهی است که کودکان از اعمال و رفتارهای شما الگو میگیرند. به همین سادگی!
۳. کتابها را در دسترس کودک بگذارید
یکی دیگر از راههایی که به داشتن کودک کتابخوان کمک میکند این است که کتاب های قصه در دسترس کودک باشد. میتوانید یک قفسه کوتاه برایش درست کنید و کتابها را درون آن بگذارید. با این کار، کودک هر وقت که مایل باشد میتواند به راحتی کتاب مورد علاقهاش را از داخل قفسه بردارد.
میتوانید مبل و یا صندلی کوچکی در کنار کتابخانه کودک قرار دهید تا کودک بعد از برداشتن کتاب مورد علاقهاش از قفسه، روی آن بنشیند و مطالعه کند. با روشهای خلاقانه ساده به راحتی میتوانید کودک را به کتابخوانی تشویق و علاقهمند کنید.
۴. کتاب را مناسب سن کودک انتخاب کنید
اگر کتاب مناسب سن کودک نباشد ممکن است از همان دوران کودکی علاقهاش را به کتاب خواندن از دست بدهد. کتاب خردسالان باید پر از تصاویر با رنگهای شاد و براق و نوشتههای کم باشد و کتابی که برای کودکان بزرگتر نوشته میشود باید به نسبت از تصاویر کمتر و نوشتههای بیشتری برخوردار باشد. کودکان در سنین مختلف نیازها و علایق متفاوتی دارند.
انتخاب کتاب با توجه به نیازها و علایق کودک، میتواند انگیزه او برای مطالعه کتاب را بیشتر کند. کودکان به کتابهایی علاقهمند هستند که مطابق با درک و فهم آنها نوشته شده باشند. برخی از کودکان نسبت به کودکان هم سن خود باهوشتر هستند و برخی دیگر درک پایین تری دارند بنابراین کتاب باید بر اساس ویژگی و توانایی درک هر کودک انتخاب شود.
۵. با هم به كتابخانه برويد تا یک کودک کتابخوان داشته باشید
اگر قصد داريد كتاب خاصي را از كتابخانه امانت بگيريد، كودكتان را هم با خود همراه كنيد. اجازه دهيد بين قفسههاي كتاب با شما بچرخد و بعد سراغ قفسههاي كتاب كودك برود و براي خودش هم كتابي براي امانت گرفتن پيدا كند.
حتي اگر خودتان نميخواهيد كتاب خاصي را امانت بگيريد، صرفا براي جستوجوي كودكتان در اين محيط، او را به كتابخانهاي كه عنوانهاي زيادي كتاب كودك در آن قرار دارد، ببريد. حضور در فضای کتابخانه و یا حتی کتابفروشی، ذهن کودک را با کتاب مأنوس میکند.
۶. کتاب خواندن را به یک بازی و سرگرمی تبدیل کنید
حین خواندن کتاب از بازی و تنوع استفاده کنید. متناسب با داستان، تن صدای خود را بالا و پایین ببرید و با دستان و اعضای صورتتان اشارات گوناگونی داشته باشید. این کارها بسیار مهم هستند زیرا به جذابتر کردن داستان برای فرزندتان و حتی خودتان کمک میکند.
بعد از خواندن کتاب میتوانید از کودک بخواهید نقش قهرمان قصه را بازی کند و یا از موضوع داستان از او سوال بپرسید. خوشحالی و شوق خود را به او نشان دهید و به خاطر تلاشش او را تشویق کنید. با این کار شما یک کودک کتابخوان پرورش خواهید داد.
۷. زمان خاصی را به عنوان زمان خواندن داستان در نظر بگیرید
سعی کنید در روز وقت معینی را برای خواندن کتاب اختصاص دهید مثلا قبل از خواب شبانه. شاید برایتان سوال باشد چرا باید زمان خاصی را برای کتاب خواندن در نظر بگیریم؟ در پاسخ باید گفت به طور کلی وقتی انسان فعالیتی را به طور منظم و در زمانی خاص انجام دهد آن فعالیت برایش به صورت عادت در میآید.
در مورد کودکان نیز به همین صورت است. اگر همیشه در زمان معینی برای او کتاب بخوانید بعد از مدتی خواهید دید که کودک خود زمان کتاب خواندن را به شما یادآوری میکند.
۸. برای داشتن کودک کتابخوان گاهی به عنوان جایزه، کتاب به او هدیه دهید
یک راه ساده و موثر برای ابراز محبت و علاقه به کودکان و نوجوانان هدیه دادن به آن هاست. والدین اغلب برای تشویق کودک خود به کارهای خوب از روش هدیه دادن استفاده میکنند. بنابراین کتاب را هم میتوانید به لیست هدیههای خود اضافه کنید.
اگر علاقهی فرزند خود را میدانید کتابی در آن زمینه به او هدیه دهید. کتاب های قصه با تصاویر رنگارنگ و کتاب های رنگآمیزی میتواند هدیه جذابی برای کودکان باشند. همچنین با هدیه دادن کتاب های ماجراجویانه به کودکتان میتوانید علاقه او را به مطالعه افزایش داده وبه این ترتیب کودک کتابخوان تربیت خواهید کرد.
شما برای کتابخوان شدن کودک خود از چه شیوهای استفاده میکنید؟ حتما اگر نظر یا تجربهای در این زمینه دارید آن را زیر همین نوشته در قسمت نظرات با ما مطرح نمایید.
لطفا نظرتان را برای ما بنویسید