چگونه کودک شجاع تربیت کنیم
شجاعت یکی از مهمترین جنبههای شخصیتی هر فرد است. کسانی که فاقد این ویژگی شخصیتی هستند نمیتوانند از موقعیتهای خود به خوبی استفاده کنند و در اجتماع با مشکلاتی مواجه میشوند. دوران کودکی دوران پرورش شخصیت فرزندان است، بنابراین دانستن این موضوع که چگونه کودک شجاع تربیت کنیم بسیار مهم است. با اندیشه پیشرفت همراه باشید تا ۵ روش مفید برای پرورش کودک شجاع و جسور را با شما درمیان بگذاریم.
۱. برای تربیت کودک شجاع الگوی خوبی باشید
مهمترین و مؤثرترین راه برای تربیت کودک شجاع این است که خودتان شجاع باشید. شما بهترین الگو برای کودک و نوجوان خود هستید. کودکان رفتار والدین را نوعی ارزش میدانند و تمام سعی خود را میکنند تا شبیه آنها شوند. پس بیشتر به کارهایی که انجام میدهید توجه کنید.
۲. کودکتان را به شجاع بودن تشویق کنید
تشویق یکی از بهترین ابزارها برای نهادینه کردن رفتارهای خوب در کودکان و نوجوانان است. به فرزندتان بگویید که او میتواند شجاع باشد و از شخصیتهای شجاعی که میشناسد چیزی کم ندارد. برایش از شخصیتهای شجاع مورد علاقهاش مثال بزنید و به او بگویید که قهرمانها به خاطر رو به رو شدن با ترس هایشان شجاعت دارند و قهرمانند. این به معنای قیاس کردن نیست. شما فقط به کودک میگویید که قهرمانها شجاع هستند زیرا با ترسهایشان رو به رو میشوند و او هم میتواند یک قهرمان باشد.
در زمانی که کودک با عامل ترسش رو به رو میشود از عبارات تشویقی مانند “تو خیلی شجاعی”، “میدونم که از پسش برمیای”، “من به داشتن فرزند شجاعی مثل تو افتخار میکنم” و از این دست استفاده نمایید. همچنین میتوانید از سایر پاداشها نیز بهره بگیرید. البته نباید طوری رفتار کنید که کودک احساس کند میخواهید او را تحت فشار بگذارید.
۳. به کودکتان اجازه دهید تا با شما در مورد ترسهایش صحبت کند
به حرف های کودک خود گوش دهید و احساسات کودک را بپذیرید و بدون قضاوت در مورد آنها، به او بفهمانید که برای احساساتش ارزش قائلید. مثلا به او بگویید “میدونم ناراحتی، چون نمیتونی به پارک بری”. گاهی نیز از عواطف و احساسات خود با او صحبت کنید. با این کار او هم اعتماد به نفس لازم برای بیان احساساتش را پیدا میکند. برای تربیت کودک شجاع باید اعتماد به نفس را در او افزایش دهید.
کودک شجاع کودکی است که یاد میگیرد چگونه با ترس خود روبهرو شود. به کودکتان یاد دهید که نباید از ترس هایش فرار کند. بگذارید در مورد ترسهایش و علل آن با شما صحبت نماید. فرزندتان را به خاطر ترسی که دارد مسخره نکنید حتی اگر ترس او از نظر شما بیمعنی باشد. به کودک کمک کنید تا واقع بینانه به ترس خود نگاه کند و راهی برای مقابله با آن پیدا کند.
۴. کودک را در رویارویی با ترسهایش همراهی کنید
کودک شجاع کودکی نیست که هیچگونه ترسی نداشته باشد بلکه کودکی است که میتواند به درستی بر ترسش غلبه کند. برای داشتن کودک شجاع نباید او را مجبور کنید که با موقعیت و یا عاملی که باعث ترس او شده مواجه شود. شما باید شرایطی را فراهم کنید که فرزندتان احساس کند میتواند بر ترسش غلبه کند و موقعیت ترسناک را تحت کنترل خودش درآورد. بهترین کار برای رسیدن به این هدف همراهی شما با اوست.
همراه شدن به این معنی است که در گام اول از کودک خود بپرسید که آیا میخواهد با عاملی که موجب ترس اوست مواجه شود و آن را امتحان کند؟ و سپس به او اطمینان دهید که در تمام مدت رو به رویی با عامل ترس آور همراه و درکنار او هستید. مثلا اگر کودک از اتاق تاریک میترسد از او بپرسید آیا مایل است با شما به داخل اتاق برود؟ و اگر موافق بود دست او را بگیرید و با هم به داخل اتاق تاریک بروید.
۵. بگذارید خطر را تجربه کند تا کودک شجاع داشته باشید
تجربه خطر، شجاعت را در کودکان افزایش میدهد. انتخابهای مستقل برای افزایش شجاعت و اعتماد به نفس کودک ضروری است. حتی اگر انتخابهای درستی نداشته باشد این اجازه را به او بدهید تا ریسک کند، زیرا پس از چند بار یاد میگیرد که درست انتخاب کند.
اعتماد به نفس و شجاعت رابطه مستقیمی با هم دارند. هرچه اعتماد به نفس کودک بالاتر رود شجاعت او نیز بیشتر میشود. فرزندتان را تشویق کنید تا در فعالیتهای گروهی شرکت کند. شرکت در این گروهها فرصت ابراز توانایی هایش را به او داده و در نتیجه اعتماد به نفس او بالاتر میرود. این کار به تربیت کودک شجاع بسیار کمک میکند.
شما برای اینکه کودک شجاع داشته باشید از چه شیوهای استفاده میکنید؟ حتما اگر نظر یا تجربهای در این زمینه دارید آن را زیر همین نوشته در قسمت نظرات با ما مطرح نمایید.
لطفا نظرتان را برای ما بنویسید