چگونه دعوای فرزندان را کنترل کنیم
دعوای فرزندان برای اغلب خانوادههایی که بیش از یک فرزند دارند، آشنا است. حتی صبورترین و با تدبیرترین والدین نیز گاهی از این دعواها خسته میشوند. برای جلوگیری از دعوای فرزندان خود به دنبال راه حل میگردند. اگر با اندیشه پیشرفت همراه باشید با ۷ راهکاری که میتواند به کنترل دعوای فرزندان کمک کند، آشنا خواهید شد.
۱. علت دعوای فرزندان را پیدا کنید
کودکان به دلایل مختلفی با هم مشاجره میکنند. ابتدا فرزندانتان را آرام کنید سپس از آنها بخواهید در مورد علت دعوایشان برای شما توضیح دهند. سعی کنید با کمک فرزندان خود راهحلی برای مشکلشان پیدا کنید. مثلا اگر بر سر نوبت دعوا شده است خودتان بازی را نوبتی کنید و در صورت رعایت نوبت آنها را تشویق کنید. به فرزندان خود بگویید اگر نوبت را رعایت نکنند، مانع بازی آنها خواهید شد.
۲. صلح کودکان را تحسین و تشویق کنید
بسیاری از اوقات وقتی بچه ها مدتی را ساکت و بی دردسر با هم بازی میکنند، والدین متوجه این امر نمیشوند. اما به محض بروز اختلاف بین بچه ها سریع متوجه شده و آنها را تنبیه و سرزنش میکنند. بنابراین وقتی که بچهها به خوبی و بدون مشکل در کنار هم بازی و فعالیت میکنند، نشان بدهید که از این وضعیت خوشحال هستید. طوری رفتار کنید که بفهمند از اینکه با هم خوب هستند و دعوا نمیکنند، خوشتان آمده است.
۳. برای فرزندانتان برنامهریزی کنید
گاهی با یک برنامهریزی ساده میتوانید مانع دعوای فرزندان شوید. بچهها باید از صبح که بیدار میشوند بدانند که قرار است چه کارهایی انجام دهند و برنامه آن روزشان چیست. شما به عنوان پدر یا مادر میبایست طوری برنامه ریزی کنید که زمان بیکاری فرزندانتان کم باشد. ساعت فراغت آنها را با سرگرمی و بازیهای مناسب پر کنید تا بیکاری آنها موجب بروز اختلاف و دعوا نشود.
۴. با تقسیم وظایف مانع بروز دعوای فرزندان شوید
تقسیم وظایف یکی دیگر از راههای کنترل و مدیریت دعوای فرزندان است. مثلا اگر دعوا به علت انجام وظایف در خانه است، با یک برنامهریزی و مدیریت صحیح، وظایف هر کدام از آنها را واضح و دقیق و روشن بیان نمایید تا اینکه جایی برای دعوا و مشاجره یا در رفتن از انجام کار پیش نیاید.
۵. برای کاهش دعوای فرزندان محیط خانه را آرام کنید
گاهی اوقات کودکان خشم درونی خود را در مدرسه، مهدکودک و با خواهر یا برادر خود نشان میدهند که به این عمل جابجایی میگویند. یعنی به دلیل تنشها و دعواهایی که در خانه وجود دارد و کودک نمیتواند ناراحتی خود را از وضع موجود در خانه نشان دهد، این حالت را در جای دیگر و به شکل پرخاشگری و ناسازگاری نشان میدهد.
اگر شما پدر و مادری عصبانی و پرخاشگر هستید که در حضور بچهها با هم دعوا میکنید و یا به یکدیگر توهین میکنید، ناسزا میگویید یا وسیلهای را به سمت یکدیگر پرتاب میکنید، نمیتوانید از فرزند خود بخواهید که رفتار متفاوتی داشته باشد. بنابراین برای کاهش دعوای فرزندان سعی کنید محیط خانه را امن و آرام نگه دارید.
۶. روحیه انعطافپذیری را در فرزندانتان تقویت کنید
بسیاری از کودکان به دلیل نداشتن مهارتهای اجتماعی و یا الگوبرداری نامناسب، شخصیتی مستبدانه و مخالف پیدا میکنند. همیشه میخواهند عقاید خود را به دیگران القاء کنند. گاهی دعوای فرزندان نیز به همین دلیل است که هر یک از آنها میخواهد حرف خود را به کرسی بنشاند.
در حالی که کودکان باید یاد بگیرند که همیشه حق با آنها نیست و ممکن است علایق و خواستههای دیگران با آنها متفاوت باشد. تقویت روحیه انعطافپذیری در کودکان سبب میشود همراهی و هماهنگی آنها با جمع بیشتر شود و در نتیجه کمتر با یکدیگر دعوا کنند.
۷. متناسب با موقعیت تنبیه کنید
تنبیه کردن به شیوه صحیح نیز میتواند به کنترل دعوای فرزندان کمک کند. مثلا بگویید چون با هم دعوا کردید یک ساعت حق صحبت کردن با هم را ندارید، یا امروز به مدت دو ساعت از تماشای تلویزیون محروم هستید و یا تا زمانی که نتوانید مشکل را حل کرده و با هم صلح کنید، حق بازی کردن با هم را ندارید.
البته مراقب باشید در تنبیه عجله یا زیادهروی نکنید. بهتر است تا جایی که میتوانید از روشهای دیگر برای کنترل و مدیریت دعوای فرزندان استفاده کرده و از تنبیه کودکان یا محرومیت آنها به عنوان آخرین راهحل استفاده نمایید.
شما برای درمان کودک خجالتی از چه شیوهای استفاده میکنید؟ حتما اگر نظر یا تجربهای در این زمینه دارید آن را زیر همین نوشته در قسمت نظرات با ما مطرح نمایید.