7 تکنیک رابطه خوب با نوجوانان
ایجاد رابطه خوب با نوجوانان هوشیاری و زیرکی والدین را میطلبد. اگر میخواهید نزدیکترین فرد به فرزند نوجوانتان باشید و رابطه خوبی با او داشته باشید با اندیشه پیشرفت همراه باشید. در این مقاله 7 روش برای ایجاد رابطه خوب با نوجوانان معرفی میکنم که مطمئنم این روشها برایتان مفید خواهد بود و با بهکارگیری آنها میتوانید ارتباط مؤثرتری با فرزندتان برقرار کنید.
۱. اگر میخواهید نوجوانان حرفتان را بفهمند، باید درکشان کنید
یکی از مشکلات نوجوانان ذهنیت منفی آنها در ارتباط با بزرگسالان است. آنها تصور میکنند که همیشه با آنها سر جنگ دارید؛ بنابراین در برخورد با بزرگسالان اغلب در حالت تدافعی هستند و در ذهنشان پیشداوری منفیای وجود دارد که میگوید: «بیفایده است، آنها تو را درک نمیکنند، آنها حرفت را نمیپذیرند و در آخر هم از دستت ناراحت میشوند.»
اگر میخواهید به فرزندتان کمک کنید که از این پیشداوری منفی دست بردارد هنگام صحبت با او از جملاتی مثل «درکت میکنم» بیشتر استفاده کنید. مجبور نیستید که دربارهی هرچیزی با آنها موافق باشید اما میتوانید درکشان کنید. استفاده از این عبارت به نوجوانتان کمک میکند تا بین «درک کردن» و «موافق بودن» فرق بگذارد و به شما نیز کمک میکند تا به ایدهها، افکار و احساسات فرزندتان احترام بگذارید. اگر فرزندتان کاری مخالف میل شما انجام داد و برایتان سخت بود به او بگویید که درکش میکنید، به او بفهمانید احساسی را که نسبت به آن عمل دارد درک میکنید اما با کار او موافق نیستید.
۲. درخواست از نوجوانتان را در قالب سؤال مطرح کنید
اگر میخواهید فرزندتان را نسبت به انجام کاری متقاعد کنید بهجای دستور دادن، خواستهتان را بهصورت سؤالی مطرح کنید. مثلا: «نسبت به انجام این کار چه حسی داری؟» خیلی بهتر از این است که بگویید «باید این کار را انجام بدی.» یا «درباره کلاسهای فوقبرنامهی بعد از مدرسه نظرت چیه؟» خیلی بهتر از گفتن این است که «باید کلاسهای فوقبرنامه رو بگذرونی.» و یا «چه احساسی داری از اینکه نمرهی کمی توی ریاضی گرفتی؟» خیلی بهتر از این است به او یادآوری کنید که هزینههای تحصیلش را بهسختی میپردازید.
سؤالات گزینههای بهتری را در اختیار نوجوانان قرار میدهد. سؤال پرسیدن یکی از بهترین راههایی است که مسئولیتپذیری را به فرزندتان یاد میدهد. اگر سؤال پرسیدن برایتان سخت است، آنچه را میخواهید بگویید، بنویسید و سپس آنها را به شکل سؤالی ویرایش کنید. حواستان به لحن سؤال پرسیدن هم باشد چون خیلی روی جوابی که قرار است بگیرید تأثیر میگذارد.
۳. به رفتار خوب نوجوانان پاداش بدهید تا رابطه شما بهتر شود
برای رفتار با نوجوانان پاداش را فراموش نکنید. پاداش، نتیجهی بهتری از تنبیه دارد و باعث میشود نوجوانان احساس بهتری نسبت به خودشان داشته باشند. وقتی ما از دست فرزندمان بابت انجام ندادن تکالیفش ناراحت هستیم تنبیه جواب نمیدهد. اتفاقا فرزندتان به خاطر پیشداوری منفیای که دارد منتظر همین تنبیه از طرف شماست. پس دست نگه دارید. بیشتر روی نقاط قوتش تمرکز کنید و به او پاداش بدهید. به جای اینکه فرزندتان را بهخاطر گرفتن نمرهی کم در ریاضی سرزنش کنید یا اجازه ندهید با دوستانش بیرون برود، بهخاطر کارهای خوبی که انجام میدهد به او پاداش بدهید.
وقتی حرف از پاداش به میان میآید بیشترِ والدین فکر میکنند منظور فقط پول و هدیه است. اما در حقیقت همان زمانی که برای فرزندتان صرف میکنید مانند پختن غذای مورد علاقهاش، بیان کلمات محبتآمیز در برخورد با او و حتی در آغوش گرفتنش هم پاداش است. البته اگر وضع مالیتان خوب است، بد نیست دست به جیب هم بشوید!
۴. در پاسخ به درخواست های نوجوانان سختگیر نباشید
یکی از پرتکرارترین شکایتهای نوجوانان «نه گفتن» همیشگی پدر و مادرهاست. اگر شما به هر درخواست نوجوانتان «نه» بگویید، در واقع بین خودتان و او دیوار بلندی میکشید و او را از خود دور میکنید. مطمئن باشید اجابت بسیاری از خواستههای فرزندتان مشکلی را بوجود نمیآورد. مثلا اگر نوجوان شما میخواهد کفش جدیدی بخرد به او بگویید با او موافقید چون دیگر وقتش رسیده بود که کفش نو داشته باشد.
اگر نوجوان شما درخواستی دارد که شما با انجامش زیاد موافق نیستید، به او بگویید که نیاز دارید در موردش فکر کنید. البته اگر درباره درخواست فرزندتان نگران هستید دلواپسیهایتان را رو در رو با او در میان بگذارید. اما اگر به انجام کاری رضایت میدهید مطمئن شوید که موافقت شما شرطی نیست. چنانچه در مواجهه با درخواست نوجوانتان بگویید: «اجازه داری انجامش بدی به شرط اینکه …» این عبارت مثل این است که بگویید: « بله،…اما نه.» اینگونه اجازه دادنها نه برای شما و نه برای فرزندتان نتایج خوشایندی به همراه ندارد.
۵. «لطفا» و «متشکرم» وِرد زبانتان باشد تا رابطه خوبی با نوجوانان داشته باشید
اگر انتظار دارید رفتار فرزندتان با شما محترمانه باشد باید متقابلا احترامش را حفظ کنید. بچهها با طرز برخورد خوب شما به موفقیتهای چشمگیری در جامعه میرسند. بهتر است دوستان، معلمها و دیگر بزرگسالانی که با نوجوان شما در ارتباط هستند مؤدب باشند. به این منظور باید پیش از دورهی نوجوانی به فرزندتان در دوستیابی کمک کنید.
اگر دوست دارید فرزندتان با بزرگسالان به درستی و با شخصیت برخورد کتد، در برخورد با نوجوانان از کلمات «لطفا» و «متشکرم» زیاد استفاده کنید. وقتی بابت کمکی که به شما میکند از او تشکر کنید، به او یاد میدهید که قدرشناس باشد و محترمانه با شما و دیگران رفتار کند. حواستان باشد برای ایجاد رابطه خوب با نوجوانان به زبان محترمانه با آنها ارتباط برقرار کنید.
۶. نوجوانتان را تشویق کنید تا رابطه شما تقویت شود
نوجوانتان را تشویق کنید از رسیدن به هدفش دست نکشد و راه دیگری را برای رسیدن به هدف امتحان کند. به او یاد بدهید ممکن است شما به عنوان پدر و مادرش راهحل را ندانید، اما مطمئنا میدانید که تسلیم شدن به این معنی است که هیچوقت راهحل را پیدا نخواهد کرد. از موفقیتهای قهرمانان محبوبش تعریف کنید و به او یادآوری کنید که شجاعت به معنی انجام دادن کارهای خطرناک و احمقانه نیست، بلکه به معنی مصر بودن دربارهی آن چیزی است که به آن باور دارد، حتی اگر انتخاب نشود، برنده نشود یا مجبور بشود بیشتر از دیگران کار کند.
به فرزندتان یاد بدهید که نتیجه مهم نیست، همین که وظیفهاش را به نحو احسن انجام بدهد عالی است. به او بیاموزید که به انجام تکالیفش در طول سال توجه کنند نه به نمرههای نهایی آخر سال. به او یادآوری کنید که بعد از اتفاقی ناخوشایند چیزی از دست نداده است، بلکه تجربهاش بیشتر شده، عاقلتر شده و بیشتر از قبل میداند. به او کمک کنید تا «تسلیم شدن» را از فرهنگ لغتش حذف کند.
۷. عشقتان را ابراز کنید تا یک رابطه خوب با نوجوانان داشته باشید
«عشق همهی آن چیزی است که نیاز داریم.» خیلی از پدر و مادرها میگویند: «خُب معلومه ما بچههامون رو دوست داریم.» اما فراموش میکنند که شنیدن مکرر «دوستت دارم» معجزه میکند. همهی ما به احساس عشق نیاز داریم. اما متأسفانه بعضی از والدین به این دلیل که خودشان هیچوقت از والدینشان محبت دریافت نکردهاند خجالت میکشند عشق و علاقهی خود را به نوجوانشان ابراز کنند.
دوست داشته شدن، اعتماد به نفس نوجوانان را در روابط و زندگی بالا میبرد. پس سعی کنید دفعات ابراز عشق به فرزندتان را افزایش بدهید. معمولا ابراز محبت در دورهی نوجوانی کاهش مییابد، کمتر آنها را در آغوش میگیریم و فراموش میکنیم که هنوز هم مثل دوران کودکیشان به آغوش ما نیاز دارند. هر از گاهی نوجوانتان را به آغوش بکشید و به او اطمینان بدهید که او را دوست دارید. برای ایجاد رابطه خوب با نوجوانان عبارتهای زیر مؤثرند: بهت افتخار میکنم؛ خیلی دوستت دارم؛ تو هدیهی خدا به منی.
قبل از اینکه به رختخواب بروید از خود بپرسید آیا امروز فرزندتان را از محبت سیراب کردید. اگر جوابتان منفی است هنوز هم دیر نشده است. حتی اگر به رختخوابش رفته سراغ او بروید. او را نوازش کنید و ببوسید تا فرزندتان شبی پرمحبت و خوابی آرام را تجربه کند.
شما برای ایجاد رابطه خوب با نوجوان خود از چه شیوهای استفاده میکنید؟ حتما اگر نظر یا تجربهای در این زمینه دارید آن را زیر همین نوشته در قسمت نظرات با ما مطرح نمایید.
لطفا نظرتان را برای ما بنویسید